Hořký karamelový dezert s vanilkovou omáčkou
České recepty

Hořký karamelový dezert s vanilkovou omáčkou




Hořký karamelový dezert s vanilkovou⁣ omáčkou je dokonalým způsobem, jak zakončit každou skvělou večeři. Tato delikátní dezertní lahůdka kombinuje krémovou karamelovou vrstvu s osvěžující vanilkovou omáčkou, což vytváří dokonalou harmonii sladkých a hořkých chutí. Karamelová vrstva ‍je připravena zázračným spojením cukru, ​másla a smetany, které⁣ se po uvaření promění⁢ v lahodně karamelovou ​hmotu. Vanilková omáčka, vyrobená z čerstvé vanilky a smetany, je neodolatelně jemná a dodává dezertu luxusní chuťovou dimenzi. Tento hořký karamelový dezert s vanilkovou omáčkou je rozhodně pochoutka,‌ kterou nelze odmítnout. ⁤

Suroviny

  • 200 g ‍cukru
  • 100 ml smetany ke ⁣šlehání
  • 2 ​vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml mléka
  • 50 ‌g mouky
  • špetka soli
  • 50 g hořké čokolády

Postup

  1. Na rozpékacím plechu nebo v pánev nalijeme cukr a necháme ho na středně silném plameni rozpustit‌ a zhnědnout. Důkladně promícháme, aby se karamel rovnoměrně rozprostřel.
  2. Hotový karamel nalijeme do keramických nebo skleněných pudingových forem, které‍ jsme předem ⁣lehce vymazali olejem.
  3. Ve vodní lázni rozehřejeme smetanu tak, ​aby byla horká,⁢ ale ne vařící. Poté ji postupně vmícháme do karamelu, dokud nevznikne hladká karamelová omáčka. Necháme zchladnout.
  4. Vejce rozkvedláme do menší mísy a​ přidáme vyškrábaná semínka ‍z vanilkového lusku. Dobře promícháme.
  5. V ‍jiné míse smícháme ⁣mléko, mouku, sůl a nastrouhanou hořkou čokoládu. Přidáme směs s vejci a vanilkou a dokonale smícháme.
  6. Směs nalijeme do forem⁢ s karamelovou‍ omáčkou. Forem​ může být více, ale směs‌ by měla zaplnit alespoň⁤ tři čtvrtiny objemu každé formy.
  7. Dezerty⁤ pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 20-25 minut, dokud nejsou​ pevné a zlatavé.
  8. Hotové dezerty necháme vychladnout a poté je opatrně vyklopíme na talíře.‌ Servírujeme s ⁤vanilkovou omáčkou a můžeme ozdobit čokoládovými kousky nebo čerstvým ovocem.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *